ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ


ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ


Η διαδρομή που ακολουθεί έχει ως αφετηρία την πόλη των Ιωαννίνων.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας φθάνετε ακολουθώντας την εθνική οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης. Από τα Ιωάννινα σε περίπου 43 χιλιόμετρα και αφού περάσετε τη θέση Βίγλα εισέρχεσθε στην περιοχή της Κόνιτσας από όπου βλέπετε τις νοτιοδυτικές απολήξεις της Τύμφης και τον κάμπο της Κόνιτσας με τη συμβολή των δυο ποταμών Αώου και Βοιδομάτη. Έπειτα από άλλα 20 χιλιόμετρα (63 συνολικά από τα Ιωάννινα) και αφού διασχίσετε το χωριό Κλειδωνιά, φθάνετε στην πόλη της Κόνιτσας. Εναλλακτικά από τη θέση Βίγλα μπορείτε να κατευθυνθείτε κατευθείαν προς τα σύνορα με την Αλβανία στα νοτιοδυτικά της περιοχής της Κόνιτσας, όπου και τα χωριά γύρω από τη Μονή της Μολυβδοσκέπαστης (Μολυβδοσκέπαστο, Αηδονοχώρι, Μπουραζάνι, Μελισσόπετρα, Καλόβρυση). Επίσης στην περιοχή της Κόνιτσας φθάνετε και από το Δυτικό Ζαγόρι, μέσω Αρίστης και Κλειδωνιάς.

Από την αντίθετη πλευρά της προαναφερόμενης εθνικής οδού, δηλαδή καθώς έρχεσθε από την Κοζάνη προς τα Ιωάννινα σε περίπου 120 χιλιόμετρα από την Κοζάνη και αφού περάσετε το ορεινό πέρασμα του Βοίου ανάμεσα από τα χωριά Πεντάλοφος και Επταχώρι, φθάνετε στην κοιλάδα του Σαρανταπόρου και στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας. Θα συναντήσετε αρχικά στο δρόμο σας τα Μαστοροχώρια από όπου μπορείτε να καταλήξετε στην Κόνιτσα ή όπου αλλού επιθυμείτε. Από την ίδια περίπου κατεύθυνση και διαμέσου των ορεινών διαβάσεων του Γράμμου μπορείτε να φτάσετε στην περιοχή και από την Καστοριά αφού περάσετε από τα χωριά Νεστόριο και Νεα Κοτύλη.

Ακολουθώντας το μοναδικό δρόμο από το ανώτερο σημείο της πόλης της Κόνιτσας, με ανατολική κατεύθυνση, φτάνει κανείς, μετά από 22 χλμ., στο Ελεύθερο.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη